03.09.2015
03.09.2015
"Trzy lata temu do Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie na trzymiesięczny projekt przyjechali Juliette Delventhal, szefowa kuchni w Headlands Center for the Art z Sausalito w Kalifornii, i artysta Paweł Kruk. Ich akcja polegała na uprawie ogrodu warzywno-ziołowego na terenie CSW. Poszedłem go zobaczyć. Przy ścianie Laboratorium odkryłem maleńkie wysepki zieleni ogrodzone drewnianym płotem: grona pomidorków, kilka zwiędłych buraczków, zielone mini-papryki, gałązkę fasoli i szczypiorek. Pomyślałem wtedy o naszych działkowcach, tej ogrodniczej braci rozsianej po miastach i miasteczkach całej Polski. Nawet nie wiedzą, że wyznaczają światowe trendy z pogranicza kuchni i sztuki nowoczesnej. Nie mają świadomości, że są apostołami perma-kultury, recyklingu i ekologii. A przede wszystkim – zdrowego stylu życia" – czytamy w reportażu obiad na RODOS w sobotnim wydaniu "Gazety Wyborczej"
(czytaj więcej).