13.09.2018
Z pewnością do takich zaliczamy jabłonie i śliwy oraz dynię i słonecznik. Każdy zapyta, a dlaczego akurat te, a nie inne?
13.09.2018
Z pewnością do takich zaliczamy jabłonie i śliwy oraz dynię i słonecznik. Każdy zapyta, a dlaczego akurat te, a nie inne?
Jesienne odmiany jabłoni oraz śliw nie dość, że możemy przeznaczyć do bezpośredniego spożycia dla siebie i rodziny 🙂 to również świetnie nadają się na przetwory: dżemy, powidła, kompoty. A o walorach tych owoców nie trzeba długo przekonywać, bo są one niewątpliwie bogactwem witamin A,B,C oraz E, chronią przed wolnymi rodnikami oraz zawierają cenny dla naszego zdrowia błonnik.
Dynia to warzywo, którego uprawa może przysporzyć kłopotu zwłaszcza, gdy wybierzemy odmianę dyni olbrzymiej, ponieważ możemy mieć problem ze zbiorem z powodu pokaźnych rozmiarów, jednak warto pamiętać, że dynię możemy wykorzystać do gotowania wyśmienitych zup, czy sporządzania koktajli. Warto również spożywać pestki z dyni, które są nieocenionym źródłem minerałów tj. jak cynk, siarka, potas, magnez i wapń. Jeżeli jednak w dalszym ciągu będziemy mieć kłopot z wykorzystaniem dyni możemy ją zamrozić i użyć według potrzeb w porze zimowej.
Ziarna słonecznika to bogactwo witaminy E, a co za tym idzie przedłużenie młodości:). Więc już ta informacja może zachęcić wszystkie działkowiczki do uprawy właśnie tej rośliny na swoich działkach:) . Oprócz witaminy E ziarna słonecznika posiadają fitosterole- które wpływają na obniżenie cholesterolu oraz chronią przed chorobami serca.
Poniżej przedstawiam plony z działki ogrodowej Pani Reginy.
Instruktor ds. Oświaty ogrodniczej
mgr inż. Anna Melska