02.04.2020


To już ostatni moment na wysianie rzeżuchy (kiełkuje od 7 do 10 dni), by podczas Świąt Wielkanocnych mogła być żywą ozdobą dla stołu Wielkanocnego. Ale czy rzeżuchę należy traktować wyłącznie jako element dekoracyjny? Zdecydowanie nie! Rzeżuchę powinniśmy spożywać regularnie przez cały rok, ze względu na jej wysoką zawartość witaminy C, ale również witamin: B, A, K i E. Ponadto regularne spożywanie rzeżuchy wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia włosy skórę i paznokcie.
Jak uprawiać rzeżuchę w domu.
·        Przygotujmy sobie podstawkę doniczki, talerz, lub inne płaskie naczynie.

02.04.2020


To już ostatni moment na wysianie rzeżuchy (kiełkuje od 7 do 10 dni), by podczas Świąt Wielkanocnych mogła być żywą ozdobą dla stołu Wielkanocnego. Ale czy rzeżuchę należy traktować wyłącznie jako element dekoracyjny? Zdecydowanie nie! Rzeżuchę powinniśmy spożywać regularnie przez cały rok, ze względu na jej wysoką zawartość witaminy C, ale również witamin: B, A, K i E. Ponadto regularne spożywanie rzeżuchy wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia włosy skórę i paznokcie.
Jak uprawiać rzeżuchę w domu.
·        Przygotujmy sobie podstawkę doniczki, talerz, lub inne płaskie naczynie.
·        Wyłóżmy je watą, ligniną (ja wyłożyłam swoją podstawkę płatkami kosmetycznymi, które również się świetnie nadają).
·        Następnie wysiewamy nasiona na wyłożone podstawki i obficie zraszamy wodą (nasza wata powinna być stale wilgotna). Nasiona jednak nie powinny pływać w wodzie.
·        Tak wysiane nasiona ustawiamy w jasnym i ciepłym miejscu, aż do wyrośnięcia.
Powodzenia!
Instruktor ds. Oświaty ogrodniczej
OZ PZD we Wrocławiu
mgr inż. Anna Melska
 

 

 

Kategorie: