01.04.2020
01.04.2020
Przygotowujemy warzywnik- warzywa z rozsady
W myśl panującej obecnie zasady ZOSTAŃ W DOMU przedstawię najważniejsze zasady produkcji rozsady warzyw w warunkach domowych. Wbrew pozorom wyprodukowanie zdrowej i silnej rozsady warzyw nie jest trudne – nawet dla osób początkujących. Ważne jest, abyśmy zachowali kilka podstawowych zasad.
Przede wszystkim:
Ø Planując produkcję rozsady powinniśmy stworzyć zarys planu naszego ogrodu warzywnego na działce oraz wiedzieć, co tak naprawdę chcemy w nim uprawiać. Rozsadę warzyw przygotowujemy dla gatunków warzyw:
· o długim okresie kiełkowania, np. seler;
· które wolno rosną po wschodach np. kalafior, kapusta biała, czerwona;
· ciepłolubnych, które dla swojego prawidłowego wzrostu potrzebują wysokich temperatur: np. papryka pomidor;
· aby uzyskać wcześniejszy plon, np. sałata;
Ø Dla prawidłowego kiełkowania oraz wzrostu rozsady najważniejsze jest zapewnienie odpowiedniego:
ŚWIATŁA, TEMPERATURY oraz WILGOTNOŚCI
Nasiona warzyw wysiewamy zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu (termin wysiewu, czas produkcji itp.)
Ø Pojemniki do produkcji rozsady, wielodoniczki, czy doniczki torfowe wypełniamy mieszanką przeznaczoną do produkcji rozsady lub mieszanką torfu i piasku. Pamiętajmy, że przy produkcji rozsady nie używamy nawozów- podłoże, które używamy jest wystarczająco zasobne w składniki pokarmowe.
Ø Wysianą rozsadę należy utrzymywać w stałej wilgotności- najlepiej jest ją zraszać spryskiwaczem z wodą o temperaturze pokojowej oraz przykryć folią, robiąc w niej kilka otworów, tak aby zapewnić siewkom odpowiednią wilgotność i dostęp do świeżego powietrza.
Ø Miejsce, w którym ustawimy naszą rozsadę powinno być jasne, lecz należy unikać miejsca w pełni nasłonecznionego oraz miejsca, gdzie mogą tworzyć się przeciągi.
Ø Pikowanie do docelowych pojemników lub przerywanie siewek rozsady, tak aby pozostały nam najzdrowsze i najsilniejsze rośliny wykonujemy po ok. 2-3 tygodniach od wysiewu nasion. Pamiętajmy! Warzywa takie jak: ogórek, fasola, czy dynia nie lubią i bardzo źle znoszą pikowanie, dlatego nasiona tych warzyw wysiewamy bezpośrednio do doniczek.
Ø Ostatnie 10-14 dni przed wysadzeniem rozsady do ogródka warzywnego na działce wykonujemy hartowanie – stopniowe przyzwyczajenie naszych roślin do zmiennych warunków występujących na zewnątrz. Zahartowane rośliny szybciej się przyjmą i lepiej zniosą wahania temperatur. Oczywiście pamiętamy o obfitym podlaniu rozsady przed wysadzeniem jej do gruntu.
Powodzenia!
Instruktor ds. oświaty ogrodniczej
OZ PZD we Wrocławiu
mgr inż. Anna Melska
Poniżej przedstawiam zdjęcia pięknej rozsady warzyw działkowca z ROD we Wrocławiu, jednocześnie serdecznie dziękując za udostępnione fotografie.